Svijet
0

Kineski astronauti uspješno okončali 15-dnevnu svemirsku misiju

Klix.ba
Svemirska kapsula sa tri kineska astronauta sigurno se spustila na sjeveru Kine nakon 15-dnevnog putovanja do prototipa kineske svemirske stanice.

Modul Shenzhou 10 spustio se pomoću padobrana, a članovi posade su u dobrom zdravstvenom stanju. Ovo je druga kineska misija sa ljudskom posadom ka eksperimentalnoj svemirskoj stanici Tiangong 1, lansiranoj 2011. godine. Radi se o najdužoj kineskoj misiji sa ljudskom posadom u svemiru. Sa svojih 15 dana trajanja potukla je rekord Shenzoua 9 za dva dana.

Misijom je komandovao Nie Haisheng, a pratili su ga Zhang Xiaoguang i Wang Yaping. Yaping je druga kineska astronautkinja koja je uspješno okončala neku misiju u svemiru. Astronauti su održali i prvo naučno predavanje iz svemira, koje je pratilo 60 miliona školaraca širom zemlje.

Slijetanje kapsule direktno je prenosila Kineska centralna televizija.

"Svemir je naš san, a otadžbina naš dom. Zahvaljujemo svim sunarodnjacima koji su nas podržali, a našoj domovini želim bogatstvo, uspjeh i još veću sreću našem narodu", izjavio je Haisheng nakon izlaska iz kapsule.

"Ova misija mi je omogućila da ostvarim dva sna: san da letim u svemir i san da budem nastavnica", rekla je Yaping.

Letjelica Shenzhou 10 lansirana je 11. juna iz pustinje Gobi. Kina planira u naredne dvije godine u orbitu postaviti radni laboratorij Tiangong 2, koji bi kasnije zamijenila stalna tromodulna stanica 2020. godine. Također, planiraju poslati i ekspediciju na Mjesec.

Peking insistira na tome da se njihov svemirski program razvija isključivo u mirovne svrhe.