Svijet
0

Kineske novine obrušile se na Spielberga zbog Darfura

FENA
Vodeće kineske državne novine u srijedu su se obrušile na holivudskog režisera Stevena Spielberga oko odustajanja u organizaciji Olimpijskih igara u Pekingu zbog Darfura, tvrdeći kako "djetinjasta" politika taštine leži iza zapadnih kritika kineske politike.

Kineska uloga u Sudanu našla se pod oštrim kritikama prošle sedmice kada je Spielberg odustao od položaja umjetničkog savjetnika Igara u 2008., tvrdeći kako Kina nije učinila dovoljno na vršenju pritiska na vladu u Kartumu da uvede mir u Darfuru.

Kineski zvaničnici tada su izražavali razočarenje stavom režisera koji je dobio Oskara.

Prekomorsko izdsanje Narodnog dnevnika, zvaničnih novina Komunističke partije, u srijedu je, međutim, oštro kritikovalo američkog režisera, prenosi Reuters.

"Izvjesni zapadni režiser veoma je naivan i pojavio se u javnosti s izjavom koja prkosi zdravom razumu. Možda je riječ o posebnom temperamentu holivudskih lličnosti", navodi se u komentaru u nepogrešivoj aluziji na Spielberga.

"Darfurski problem nije stvorila Kina i ni na koji način nije povezan s kineskom politikom u Africi. Povezivati darfurski problem s pekinškom olimpijadom je nepošteno", pišu novine.

Verbalni napad također je uslijedio u vrijeme kada vlada u Pekingu nastoji da se više angažira oko Darfura, pokušavajući da ublaži kritike koje bi mogle umrljati Olimpijadu, koja počinje u augustu.

Vlada želi iskoristiti Igre za pokazivanje svog ekonomskog uspjeha.

Premijer Wen Jiabao izjavio je u utorak kako njegova zemlja insistira na miru u nemirnoj sudanskoj regiji, a Kina je također objavila da će njen posrednik za Darfur Liu Guijin otputovati u Britaniju i u Sudan u narednim danima.

"Spremni smo da zajedno s Britanijom ulažemo neprekidne napore na primjerenom rješenju darfurskog pitanja", poručio je Wen britanskom premijeru Gordonu Brownu.

Državne novine bile su manje uglađene.

One pišu da su zapadni aktivisti i mediji izvrnuli kinesku ulogu u Sudanu radi vlastitih ciljeva.

"Oni kažu da rade za narod Darfura, ali u stvari oni rade za vlastiti interes. Vršenje pritiska na Kinu donosi im politički kapital", navodi se u novinskom komentaru. Novine su također nazvale zapadno izvještavanje o kontroverzi sa Spielbergom "infantilnim i smiješnim".

Kina je vodeći kupac nafte i snabdjevač oružjem Sudana, a kritičari optužuju Peking kako pruža diplomatsko pokriće Kartumu da ometa međunarodne napore na slanju mirovnih snaga u Darfur.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu izjavio je u utorak da su strpljivi pregovori, međutim, jedini put na rješenju sukoba, za koji eksperti ocjenjuju da je odnio 200.000 ljudskih života i raselio je više od 2,5 miliiona ljudi iz njihovih kuća. Vlada u Kartumu tvrdi da je u sukobu poginulo 9.000 ljudi.

Novine pišu da bi "održavanje dobre Olimpijade bilo najjači kontranapad" kritičarima Kine.