Nude im 160.000 dolara
45

FOTO+VIDEO / Kineska porodica odbija prodati grob u srcu zgrade u izgradnji

Klix.ba
(Foto: AFP)
U selu Taiyuan u kineskoj provinciji Shanxi došlo je do novog spora između građevinske firme i mještana koji ne žele prodati svoju zemlju.

U ekspanziji sektora građevinarstva u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, građevinske firme i investitori sve češće se suočavaju sa nezadovoljnim građanima koji odbijaju prodati svoj dio zemljišta na kojem su planirani radovi ili su već u toku.

Nakon što su Luo Baogen i njegova supruga odbijali kineskim vlastima prodati kuću oko koje su im sagradili autoput, na kraju su popustili su pod pritiscima i pristali na odštetu od 41.000 dolara. Ovaj put tamošnji građevinari i vlasti naišli su na otpor jednog Kineza koji ne želi prodati zemljište gdje se nalazi grob nekog od članova porodice, a koje je u srcu projekta.

Prethodno je građevinska firma kupila cijelo groblje nakon što su porodicama platitli odštetu za izmještanje grobova. Jedna porodica odbila je čak 160.000 dolara za izmještanje groba. Ipak, nadaju se kako će zgradu završiti do aprila 2013. godine.