Svijet
0

Kineska policija ranila četiri izgrednika u Sichuanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineska policija je ranila vatrenim oružjem "u legitimnoj odbrani" četvoricu izgrednika za vrijeme nemira koji su izbili u nedjelju u zoni naseljenoj Tibetancima, u pokrajini Sichuan, na jugozapadu Kine, javila je u četvrtak novinska agencija Nova Kina.

Vijest kineske državne agencije, koja se poziva na policijske izvore predstavlja prvi slučaj u kojem Peking priznaje da su njegove snage sigurnosti otvorile vatru kako bi ugušile nemire koji su prošle subote počeli u Tibetu, a zatim se proširili na susjedne pokrajine, među kojima i na Sichuan.

Do pucnjave je došlo u mjestu Ngawa (Aba na kineskom) naseljenom Tibetancima, u toku demonstracija koje su izbile u nedjelju poslije sukoba u Tibetu u kojim je bilo mrtvih.

Grupe militanata su potvrdile da su snage sigurnosti ubile osam osoba u toku demonstracija u autonomnom mjesti Ngawi.

Demonstracije su počele 10. marta u Lhassi, glavnom gradu Tibeta, povodom godišnjice tibetanske pobune protiv kineske vlasti 1959. godine. Komunistička Kina je preuzela kontrolu nad Tibetom 1951. godine, poslavši trupe da ga "oslobode", kako je objasnio Peking.

Kineske vlasti optužuju Dalaj-lamu, tibetanskoga duhovnog vođu, koji je po izbijanju pobune pobjegao u Indiju 1959. godine, da stoji iza sadašnjih nemira, ali nisu pružili dokaze za ovu optužbu.