Svijet
0

Kineska mafija u Španiji: Deseci osumnjičenih na sudu

FENA
Deseci osoba uhapšenih u utorak u Španiji u velikoj operacije potjere za kineskom mafijom pojavit će se u srijedu na sudu u Madridu zbog sumnje za 'pranje' desetaka miliona eura za koje se terete.

"Govorimo o historijskoj operaciji vrlo važnoj u borbi protiv ekonomskog kriminala", nakon trogodišnje istrage, izjavio je u srijedu novinarima direktor policije Ignacio Cosido.

Do sada su uhapšene 83 osobe, međi kojima 58 Kineza i 17 Španaca, u okviru racije nazvane "Operacija car", koja je mobilizirala više od 500 policajaca u svim zemljama, precizirao je on.

Među osumnjičenim je i Nacho Vidal, španski glumac poznat po porno filmovima, koji je igrao u 350 filmova, vlasnik velike madridske umjetničke galerije Gao Ping, predstavljen kao jedan od šefova mreže, i Jose Borras, lokalni vijećnik Fuenlabrada, južnog predgrađa Madrida

U ovom predgrađu se nalazi velika kineska trgovinska zona za prodaju na veliko Cobo Calleja, koja se ubraja u najveće u Evropi i gdje je izvedena potraga.

Jedna osoba je uhapšena u Njemačkoj, a uslijedit će još hapšenja izvan Španije narednih dana, dodao je direktor policije.

Izdato je ukupno 108 potjernica, a pretresi su izvršeni u 120 preduzeća, navelo je u utorak ministarstvo unutarnjih poslova.

Policija je zaplijenila deset miliona eura u gotovini i 200 automobila i zamrznula bankovne račune više od 120 osoba, precizirao je Cosido.

Organizacija se sumnjiči da je 'prala' do 300 miliona eura godišnje, ili 1,2 milijarde eura za četiri godine sumnjive trgovine.

Operacija je otkrila veliku mrežu koja je 'prala' novac koji je dolazio od prostitucije i iznude preko paravanskih firmi, posebno karaoke klubova i restorana.

"Prljavi novac", prema tužiteljstvu, stavljen je u poreska utočišta uz pomoć španskih i izraelskih posrednika ili poslan u Kinu automobilima ili vozom.