The Times
0

Kineska "igra čekanja"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Može li Kina pobijediti u igri čekanja s tibetanskim liderom Dalaj-lamom i cijelim svijetom? – pita se u srijedu kolumnist The Timesa.

Pišući u povodu pet desetljeća od neuspjelog ustanka protiv kineske vlasti na Tibetu, autor Timesove analize odgovora da je jasno kako se Kina nada da će 73-godišnji Dalaj-lama umrijeti prije nego što imenuje makar približno harizmatičnog nasljednika - i prije nego što Kina bude morala napraviti bilo kakav ustupak pred zahtjevima za autonomiju Tibeta.

Kineska vlast u Tibetu uzrok je smrti stotina hiljada Tibetanaca, izjavio je u utorak Dalaj-lama u indijskom gradu Dharamsali u govoru kojim je obilježio 50. godišnjica ustanka u Tibetu, prenijele su agencije.

Pred hiljadama okupljenih on je rekao da je nakon okupacije Tibeta uslijedila takva vladavina, uključujući kulturnu revoluciju, koja je opustošila to područje u Himalajima.

"To je Tibetance bacilo u takve duboke patnje i teškoće da su doslovno iskusili pakao na zemlji", dodao je on, napominjući da matičnoj kulturi prijeti nestanak.

Uprkos teškim optužbama na račun kineskih vlasti on je ponovio da poziva na mirnu promjenu stanja i da podržava "srednji put" koji poziva na znatnu autonomiju pod kineskom vlasti.