Svijet
0

Kina želi poboljšati odnose s Vatikanom

FENA
Kina je u četvrtak izrazila želju da poboljša svoje odnose s Vatikanom, nakon komentara pape Benedikta XVI o Olimpijskim igrama u Pekingu koje on naziva "događajem od velike važnosti za cijelo čovječanstvo".

"Kina je spremna da poboljša svoje odnose s Vatikanom i uložit će napore u tom pravcu", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Qin Gang, javio je AFP.

Nakon koncerta kineskog filharmonijskog orkestra održanog u srijedu u Vatikanu u čast pape Benedikta XVI, papa je "uputio pozdrave svim stanovnicima Kine koji se spremaju da naredne olimpijske igre budu događaj od velike važnosti za cijelo čovječanstvo".

U četvrtak je kineski glasnogovornik podsjetio da je njegova zemlja spremna nastaviti dijalog "na temelju osnovnih principa".

Prije uspostavljanja diplomatskih odnosa prekinutih 1951. godine, Peking zahtijeva prekid odnosa između Vatikana i Tajvana i mogućnost da imenuje članove klera.

Prvi zahtjev je Vatikan u principu prihvatio, a drugi predstavlja neprihvatljiv uvjet.

Prekid između Kine i Vatikana se zaoštrio 1957. godine, kada su vlasti u Pekingu osnovale "patriotsku" Katoličku crkvu, nezavisnu od pape i izazvale razdvajanje vjernika i klera.

Uspostavljanjem odnosa Peking želi popraviti svoju sliku u inozemstvu, a Vatikan okupiti nekoliko miliona kineskih katolika pod autoritet pape i dobiti više slobode za crkvu.