Svijet
0

Kina zatražila fleksibilnost i kompromis od Irana i Zapada

FENA
Kina je u četvrtak zatražila fleksibilnost i kompromis i od Zapada i od Irana uoči rasprava koje su fokusirane na eventualnu akciju UN-a na obuzdavanju nuklearnih aktivnosti Teherana.

Iranski vodeći nuklearni pregovarač Saeed Jalili je u Pekingu radi razgovora, a zamjenik američkog državnog sekretara John Negroponte također je u posjeti Kini radi diskusija koje bi, između ostalog, obuhvatile i iransko pitanje, javio je Reuters.

"Nadamo se da će Iran biti u stanju da se povinuje relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a kako bi pokazao fleksibilnost i punu saradnju s međunarodnom zajednicom", izjavila je glasnogovornica kineskog ministrstva vanjskih poslova Jiang Yu na konferenciji za novinare.

"Također se nadamo da će međunarodna zajednica intenzivirati diplomatske napore za izlaz iz ćorsokaka", kazala je.

Ona nije eksplicitno izjavila da li se Kina zalaže ili protivi novim sankcijama UN-a protiv Irana.

Ministri vanjskih poslova velikih sila, među kojima i Kine, trebali bi se sastati u Berlinu iduće sedmice da raspravljaju o eventualnom trećem setu sankcija protiv Irana kroz rezoluciju Vijeća sigurnosti.

Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, Kina ima pravo da stavi veto na svaku rezoluciju.

Američki obavještajni izvještaj iz prošle godine zaključio je da je Iran prekinuo napore razvoja nuklearnih bojevih glava u 2003. Washington i druge zapadne sile tvrde, međutim, da iransko obogaćivanje urana i ostale nuklearne akrivnosti i dalje predstavljaju opasnost i prkošenje rezolucijama UN-a.

S rastućom zavisnošću od iranske nafte i generalnom suzdržanošću prema ekonomskim sankcijama, Kina je nespremna da podrži oštrije mjere UN-a.

Kina je zatražila od Irana da se povinuje zahtjevima UN-a i da odgovori na pitanja o svojim nuklearnim aktivnostima, ali je nevoljna da podrži američke napore na novim sankcijama protiv Irana, koji je treći snabdjevač Kine sirovom naftom.

Negroponte je izjavio da američki obavještajni izvještaj nije otklonio potrebu za oštrijim sankcijama.

"Smatramo kako je bitno da se usvoji dodatna rezolucija Vijeća sigurnosti jer se Iran nije povinovao ranije usvojenim rezolucijama", izjavio je Negroponte novinarima uoči razgovora sa zamjenikom kineskog ministra vanjskih poslova Dai Bingguom.