Svijet
0

Kina za izbjegavanje sukoba između dvije Koreje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je u nedjelju na južnokorejskom otoku Jeju da treba izbjeći sukob između dvije Koreje zbog potapanja južnokorejskog ratnog broda Cheonan, ali nije podržao prijedlog Južne Koreje i Japana da se u Ujedinjenim narodima osudi Sjeverna Koreja zato što je izvela taj napad.

"Sada je najhitnije da se na pravi način riješe ozbiljne posljedice incidenta s brodom Cheonan, da se postupno smire tenzije, a prije svega da se izbjegnu mogući sukobi", rekao je Wen na konferenciji za tisak na kraju dvodnevnog samita lidera Kine, Japana i Južne Koreje na otoku Jeju, prenijele su agencije.

Wen je dodao da bi sve strane trebale biti "međusobno obzirne povodom ovog važnog pitanja, da se razumno radi na ovom osjetljivom pitanju i da se ojača političko povjerenje".

Japanski premijer Yukio Hatoyama je rekao da tri zemlje "imaju zajednički stav da je to (potapanje broda) ozbiljan problem za mir i stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji".

Južnokorejski predsjednik Li Myung-bak je naveo da su se tri zemlje dogovorile da nastave razgovore o ovom incidentu.

Kineski premijer je u subotu rekao da Peking, koji je glavni saveznik Sjeverne Koreje i koji do sada nije označio Pyongyang kao krivca za potapanje Cheonana, neće braniti nijednu zemlju koja je odgovorna za napad.

Taj južnokorejski ratni brod potopljen je u martu i tada je poginulo 46 mornara.

Južnokorejski i stručnjaci SAD-a, Velike Britanije, Australije, Švedske i Kanade utvrdili su istragom da je Cheonan potopljen torpedom kakve koristi sjevernokorejske mornarica.

Zbog toga je Seoul već poduzeo paket mjera protiv Pyongyanga, uključujući i prekid većine trgovinskih veza sa Sjevernom Korejom, a zalaže se i da se problem iznese pred Vijeće sigurnosti UN-a u čemu bi podrška Kine bila ključna.

Zato SAD i Južna Koreja vrše veliki pritisak na Kinu da podrži prijedlog o iznošenju ovog slučaja pred Vijeće sigurnosti UN-a.

Sjeverna Koreja odbacuje odgovornost za incident sa Cheonanom i prijeti Seoulu ratom u slučaju uvođenja sankcija.