Uhapšeni u februaru
0

Kina vratila 31 izbjeglicu u Sjevernu Koreju

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kina je vratila 31 izbjeglicu iz Sjeverne Koreje, koje je uhapsila prošlog mjeseca, i pored apela mnogih zemalja da to ne radi, saopćila je u petak grupa za ljudska prava koja je upozorila da vraćene izbjeglice mogu biti izložene teškim kaznama.

Grupa Građanska koalicija za ljudska prava iz Seula strahuje da bi vraćene izbjeglice u Sjevernoj Koreji mogle da budu izložene zlostavljanju, pa čak i strogim kaznama zatvora i egzekucijama, zbog bjekstva iz zemlje tokom perioda žalosti za preminulim vođom Kim Jong-ilom koji je iznenada umro krajem prošle godine.

Šef te organizacije Do Hi-Jun kazao je da se grupa od 31 izbjeglice sastojala od tri grupe Sjeverokorejanaca uhapšenih u različitim dijelovima Kine, prenosi AFP.

  • Oni su tajno vraćeni u Sjevernu Koreju tokom predhodne dvije nedjelje, rekao je Do AFP-u. „Oni će vjerovatno biti oštro kažnjeni, jer su pobjegli sa Sjevera tokom perioda žalosti“.

Sjeverna Koreja je proglasila zvaničnu državnu žalost od 11 dana nakon smrti vođe Kim Jong-ila 17. decembra, a poslije je posebnim dešavanjima obilježavala odlazak "velikog vođe". Njega je naslijedio najmlađi sin Kim Jong-un.

Pjongjang je u prošlosti blaže postupao s onima koji su prelazili granicu radi obezbjeđenja hrane, a strožije kažnjavao izbeglice koje su pokušavale da se dokopaju Južne Koreje.

Međutim, izbjeglice koje su pobjegle iz zemlje u vrijeme žalosti za Kim Jong-ilom tretiraju se kao izdajnici i humanitarci u Seulu strahuju da bi mogli biti strogo kažnjene.

Seul je nekoliko puta tražio od Pekinga da bjegunce iz Sjeverne Koreje tretira kao izbjeglice i da ih ne vraća toj zemlji. Amnesty International kazao je da vraćene prebjege u Sjevernoj Koreji šalju u radne logore gdje su izloženi torturi.

Više od 21.700 Sjeverokorejanaca je pobjeglo na Jug od završetka rata 1953. godine, a većina posljednjih godina. Tipična ruta za bjekstvo je preko Kine, gdje se prebjezi kriju u nastojanju da preko treće zemlje dođu do Južne Koreje.