Svijet
0

Kina: U rudniku blokirano osam rudara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Voda je prodrla u rudnik ugljena u jugozapadnoj Kini i zarobila osam radnika, javile su novine u petak, sedmicu nakon što je u sličnoj poplavi 181 rudar nestao i pretpostavlja se da su svi poginuli.

Više od 200 spasilaca pokušavalo je doći do osam rudara, koji su zarobljeni u četvrtak, javile su novine West China Metropolitan Daily. Nije bilo govora o njihovom stanju, prenosi AP.

"Tačan uzrok nesreće se istražuje", navodi se u izvještaju. Rudnik se nalazi u gradu Panzhihua u pokrajini Sichuan.

Nesreća se desila nakon što je nabujala rijeka probila prepreku prošlog petka i poplavila dva okna ugljenokopa u istočnoj kineskoj pokrajini Shandong, zarobivši 172 radnika u jednom i devet u drugom oknu.

Iako su spasioci prvobitno javili da će im trebati nekoliko dana da ispumpaju vodu, sedmicu dana kasnije još je voda na dužini od 100 metara pokrivala mjesto najbliže onome za koje se mislilo da su radnici tamo u većem rudniku, javila je novinska agencija Xinhua.

Porodice radnika i kiineski mediji postavili su pitanje zašto je rudarska kompanija nastavila s radom na tim lokacijama kada su ostali rudnici u području zatvoreni prije nesreće zbog obilnih kiša.

Kineski rudnici ugljena najopasniji su na svijetu, uz prosječnih 13 pogibija dnevno u požarima, eksplozijama i poplavama uprkos vladinim naporima na poboljšanju sigurnosti.

Za smrtnosne nesreće često se optužuju vlasnici rudnika koji zanemaruju sigurnosne propise i ne ulažu u sistem ventilacije, protupožarnu kontrolu i ostalu opremu.