Svijet
10

Kina: U požaru u tvornici stradalo 119 radnika jer su vrata bila zaključana

Klix.ba
Prema posljednjim informacijama, u požaru koji je jutros izbio u tvornici za preradu peradi u Kini poginulo je najmanje 119 osoba, izjavili su lokalni dužnosnici.

Požar je izbio u klaonici u Dehuiu, u provinciji Jilin, rano u ponedjeljak, a u javnost su procurile informacije da je u tvornici došlo do eksplozije prije požara. Radnici su u panici počeli bježati, ali je većina izlaza bila zaključana, tako da se nisu mogli spasiti.

Predsjednik Kine Xi Jinping je danas naredio da se učine maksimalni napori u spašavanju i liječenju preživjelih, a dodao je i to da će istraga uzroka nesreće biti intenzivirana.

Izvori, uključujući i pokrajinske vatrogasce, ukazuju na to da je do požara došlo uslijed curenja amonijaka ili je on još više pospješio vatru. Prema nekim informacijama, do požara je došlo uslijed kvara na električnim instalacijama.

Radi se o najsmrtonosnijem požaru u Kini još od 2000. godine, kada je u požaru stradalo 309 osoba u plesnoj dvorani u provinciji Henan.

Kineska agencija Xinhua je objavila da se oko 100 ljudi uspjelo izvući iz jutrošnjeg požara te da su neki od njih svjedočili kako su samo jedna vrata u cijeloj fabrici bila otključana. Cijela tvornica koju je zahvatio požar još uvijek nije pretražena tako da se može očekivati i veći broj stradalih.