Svijet
0

Kina: U poplavama 76 mrtvih ili nestalih, 1,7 miliona evakuiranih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon višednevnog nevremena na jugu Kine u poplavama je poginulo ili nestalo 76 ljudi, a oko 1,7 miliona je evakuirano, objavila je vlada.

Posebno je zahvaćena bogata regija delte rijeke Perles. Zamjenik premijera Hui Lianghyu je upozorio na nužnost stalne usredotočenosti na problem i nepotcjenjivanje težine poplava.

Ministarstvo za civilne poslove je u utorak aktualiziralo informacije o žrtvama poplava nakon 7. juna u devet najzahvaćenijih pokrajina i regija na 63 mrtva i 13 nestalih.

Više od 1,66 milijuna ljudi evakuirano je iz najpoplavljenijih područja. Štete u gospodarstvu nastale zbog poplavljenih kultura dostižu 1,35 milijardi eura, prema podacima ministarstva.

Za ovu sedmicu prognoze opet najavljuju kišu i Hui je naredio pojačanje nasipa rijeka, dok četrdesetak rijeka prijeti izlijevanjem iz korita.

Na početku sezone kiša, prenosi Hina, premijer Wen Jiabao je tražio intenziviranje napora da bi se izbjegli odroni zemlje u Sečuanu gdje je u potresu 12. maja poginulo ili nestalo 87.000 ljudi.

Iz tog je područja evakuirano oko 70.000 ljudi, prema pisanju službenog tiska.