Smirivanje inflacije
0

Kina trgovcima hranom zaprijetila kaznama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineska vlada je u četvrtak, u okviru novih napora za smirivanje inflacije, pokrenula istragu povodom poskupljenja hrane i zaprijetila da će kazniti trgovce koji naglo dižu cijene ili loše upravljaju trgovinom prehrambenim proizvodima.

Lokalnim vlastima je naloženo da prestanu sa stvaranjem monopola ili manipuliranjem cijenama, navedeno je u saopćenju kineskog ministarstva trgovine, Agencije za planiranje i Državne uprave za industriju i trgovinu.

"Održavanje redovitog protoka poljoprivrednih proizvoda i cijena povezano je sa stabilnom poljoprivrednom proizvodnjom ii vitalnim interesima ljudi", navedeno je u saopćenju.

Cijene prehrambenih proizvoda u Kini povećane su u aprilu 5,9 posto u odnosu na isti mjesec lani, potaknute skokom cijena povrća za 14,9 posto i voća za 16,4 procenta.

Prekršitelji će biti suočeni s novčanim kaznama do pet puta većim od nepravedno ostvarenog profita ili do milijun juana (146.000 dolara) za one koji nisu ostvarili profit.

Agencija za planiranje, Nacionalna komisija za razvoj i reforme, saopćila je u utorak da će regulatori biti ovlašteni poduzimati nenajavljene mjere kako bi intervenirali na tržištu s ciljem kontrole cijena.

U saopćenju je navedeno da će guverneri provincija biti odgovorni za tržište žitarica, a gradonačelnici za tržišta povrća i mesa, prenio je Tanjug.