Oluja zaobišla Šangaj
0

Kina: Tajfun Muifa promijenio smijer, otkazano 100 letova

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Veliki talasi i olujne kiše danas su pogodile istočnu obalu Kine u tajfunu Muifa koji se kretao duž obale na određenoj udaljenosti od kopna brzinom od 178 kilometara na sat.

Očekivalo se da tajfun udari nedaleko od Šangaja u subotu navečer. Međutim, Kineska centralna meteorološka uprava kaže da je Muifa promijenila smjer i da se sada kreće prema provinciji Šandong. Očekuje se da će proći duž obale u sljedeća dva dana.

Pripremajući se za Muifu, kineske vlasti otkazale su više od 100 letova, a hiljade brodova pozvano je da se vrate na obalu. 

Zvaničnici su takođe saopštili da su spremni da zaustave ili odlože putovanja brzom željeznicom, u zavisnosti od stepena jačine oluje. Interventne jedinice pripremaju zalihe i spremaju se za evakuaciju.  

Iako tajfun Muifa nije pogodio Šangaj punom snagom, oluja je porušila bilborde, prekinula dovod struje u nekim dijelovima metropole, te zatvorila dva mosta koja povezuju kopno sa udaljenim ostrvima. 

Dvije osobe su poginule u prolasku ovog tajfuna kroz sjeverne i centralne dijelove Filipina prošle sedmice. Muifa je u petak "išibala" japansko ostrvo Okinavu obilnim kišama i brzim vjetrovima, uslijed čega je nekoliko osoba povrijeđeno. Nije bilo poginulih.