Svijet
0

Kina stala u odbranu svojih standarda o kvalitetu hrane

FENA
Kina je uputila poruku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) u kojoj je stala u obranu svojih standarda o ispravnosti hrane i ponovila tvrdnju da više od 99 posto njenih izvoznih prehrambenih proizvoda podliježe standardima.

Serija skandala vezanih za nestandardnu izvoznu kinesku robu - od hrane za kućne ljubimce, do pasta za zube i igračaka - povećala je pritisak na Peking da zavede red u svom prerađivačkom sektoru, podsjetila je agencija Reuters.

U poruci, poslatoj prošle sedmice, ali objavljenoj u srijedu na web siteu kineskog ministarstva zdravlja (www.moh.gov.cn), također je navedeno da je Kina spremna na saradnju sa drugim zemljama radi rješavanja tog problema.

"Kineska vlada je spremna da proširi razmjenu informacija i komunikaciju s međunarodnom zajednicom, u skladu sa svojom opredjeljenošću za otvorenost i transparentnost", navedeno je u poruci.

Kineska vlada je u poruci obavijestila SZO o preduzetim mjerama i propisima koje je usvojila kako bi osigurala ispravnost hrane, objasnila ulogu različitih nadzornih službi koje je osnovala i obećala da će "preduzeti oštre mjere" porotiv kompanija koje posluju nezakonito.

"To će podići kvalitet kineskih prehrambenih proizvoda", ukazano je u poruci i dodato da je ukupan kvalitet tih proizvoda već znatno povećan, pri čemu "94 posto povrća zadovoljava standarde o sadržaju hemikalija".

Portparol SZO u Pekingu Joanna Brent je izjavila da ta organizacija nije tražila izvještaj od kineskog ministarstva zdravlja, ali da ga pozdravlja.