Podrška premijera Jiabaoa
0

Kina: Spremni smo pomoći Evropi da okonča krizu

FENA
Wen Jiabao (Foto: AFP)
Wen Jiabao (Foto: AFP)
Premijer Kine Wen Jiabao izjavio je danas, poslije sastanka s evropskim liderima u Pekingu, da je njegova zemlja spremna da poveća svoj doprinos pokušajima da se okonča dužnička kriza u Evropi.

Wen je također naveo da želi da Evropa, najveći trgovinski partner Kine, "zadrži stabilnost i prosperitet", dan nakon što je bonitetna agencija "Mudis" snizila rejting Italije, Španije i Portugala, prenijela je agencija AFP.

"Kina je spremna da poveća svoj doprinos rješavanju europskih dužničkih problema", rekao je kineski premijer novinarima nakon sastanka sa predsjednikom EU Herman Van Rompuy i predsjednikom Evropske komisije José Manuel Barroso.

Wen nije iznio detalje o tome kakav će biti doprinos Kine, ali je ranije ovog mjeseca izjavio da Peking razmatra opciju da ponudi pomoć putem međunarodnog monetarnog fonda ili fondova za spas eurozone.

Kina je izrazila zabrinutost oko krize u Evropi i u više navrata je pozivala lidere EU da se ozbiljno pozabave situacijom, koja se, po mišljenju kineskog Ministarstva za inostrane poslove, ove nedjelje nalazi na "kritičnoj prekretnici".

Evropski lideri su se prošle godine obratili Kini, koja posjeduje najveće svjetske devizne rezerve, da bi investirala u fond za spas prezaduženih zemalja, ali Peking dosad nije dao čvrsto obećanje da će to učiniti.

"Pomaganje da se vrati stabilnost na europsko tržište u stvari predstavlja pomoć nama samima... Moramo da održimo stabilnost uvoza i izvoza", poručio je Wen početkom mjeseca, nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom njene posjete Kini.

Kineski mediji su špekulirali da će Peking pojasniti svoj stav tokom samita koji je počeo danas i na kom će glavna tema biti kriza u Evropi.

"Vremena u kojima živimo puna su izazova i od ključne je važnosti da EU i Kina imaju zajedničke ciljeve i zajedno se bore sa globalnim problemima", rekao je Van Rompuy tokom današnjeg samita, prenosi Tanjug.

"Postali smo toliko međuzavisni da promjene u nivou privrednog rasta jednog ili dva strateška partnera direktno i očigledno utiču na zemlje. Naše ekonomske sudbine su međusobno povezane", poručio je Van Rompuy.