Svijet
0

Kina: Spasioci pokušavaju doći do potresom najteže pogođenog područja

FENA
Spasilačke ekipe u Kini pokušavaju doći do nepristupačnog područja u pokrajini Sichuan koje je u ponedjeljak pogodio snažan potres. Broj poginulih već se popeo na više od 12 hiljada.

Kineski premijer Wen Jiabao naložio je spasilačkim ekipama da otvore za promet ceste u najteže pogođenom području u oblasti Wenchuan do utorka u podne, izvještava dopisnik VoA-e.

Citirajući premijera, državni mediji kažu da su neprohodne ceste, prekid komunikacija i kontinuirana kiša stvorili dodatne prepreke spasilačkim nastojanjima.

Snažan potres koji je pogodio Wenchuan osjetio se i u Pekingu oko 1.500 kilometara na sjeveru, i u Bangkoku 3.300 kilometara na jugu.

U prvom kontaktu s dužnosnicima u Wenchuanu partijski čelnik Wan Bing je rekao da se još ne zna gdje se nalazi oko 60 hiljada stanovnika.

U razgovoru putem satelitskog telefona on je zatražio od vlade da avionima dostavi šatore, hranu, lijekove i zdravstvene djelatnike u neprohodno područje.

Odroni zemlje onemogućili su prolaz cestom za oblast Beichun, spriječivši spasilačke ekipe da dođu u to područje gdje vlasti procjenjuju da je stradalo najmanje pet hiljada ljudi.

Inače, ovaj je potres bio snage 7,9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici.