Svijet
0

Kina se suočava s epidemijom ptičje gripe

FENA
Peking je objavio u srijedu da se u provinciji Liaoning suočava s problemom kontoliranja epidemije ptičije gripe, što je četvrto žarište zaraze u manje od dvije sedmice u zemlji, naročito zbog upotrebe krivotvorenih vakcina koje su lošeg kvaliteta.

"U distriktu Heishan, u provinciji Liaoning, epidemija je još uvijek ozbiljna", izjavio je ministar poljoprivrede za agenciju Nova Kina.

Prvi sumnjivi slučajevi u tom regionu, u kojem su farme vrlo brojne, otkriveni su 26. oktobra, a lokalne sanitarne vlasti su 1. novembra zvanično dijagnosticirale virus ptičije gripe, zbog čega je i ubijeno više od šest miliona komada peradi.

"Napori u suzbijanju epidemije su teški, a prevencija se odvija naporno", izjavio je ministar, koji je osudio loš kvalitet vakcina što se prodaju u provinciji u kojoj je vakcinisano 13,9 miliona peradi.

"Korištenje krivotvorenih vakcina jako lošeg kvaliteta dovest će do katastrofe", rekao je on. "Ukoliko vakcine nisu na zadovoljavajućem nivou, onda imunizacija virusa neće biti ista ili efikasna. To može izazvati teške gubitke", nastavio je on.

"Moramo priznati da sada postoji mogućnost da se epidemija proširi, i ona se širi, to nije nikakvo pretjerivanje da se zaplaše ljudi", rekao je ministar.

Ostali slučajevi ptičije gripe zabilježeni su u unutrašnjosti Mongolije, u provinciji Anhui, na istoku zemlje, i u provinciji Hunan, na jugu.

Vlada je deblokirala deset miliona dolara za borbu protiv ptičije gripe u Liaoningu, pozivajući policiju i vojsku da učestvuju u ubijanju peradi.

Ujedinjeni narodi traže od vlasti u Pekingu više informacija o smrtonosnim virusu. Epidemija se prošle sedmice iz provincije Liaoning proširila na tri grada, zbog čega je širenje virusa još teže kontrolirati, prenosi agencija Xinhua.

UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da će zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom poslati pismo kineskim ministrima zdravstva i poljoprivrede kojim će ponuduti pomoć i zatražiti dodatne informacije o epidemiji u Liaoningu.

Kina još nije prijavila nijedan ljudski slučaj oboljelih od ptičije gripe, koja je u Aziji od 2003. godine usmrtila 64 osobe - 42 u Vijetnamu, 13 u Tajlandu, pet u Indoneziji i četiri u Kambodži.