Svijet
0

Kina Rebiyu Kadeer ne smatra sagovornicaom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlada u pokrajini Xinjiang je odbacila ponudu za direktni dijalog s ujgurskom disidenticom u egzilu Rebiyom Kadeer optuženoj u Kini da je podržavala nemire koji su u toj regiji na sjeverozapadu zemlje izbili u julu, objavila je u četvrtak štampa.

Kadeer je u utorak u Bruxellesu izjavila kako je spremna za direktni razgovor s kineskim vlastima o boljoj sudbini njene zajednice i o njenom samoodređenju.

Dnevni list Glolbal Times je objavio da je glasnogovornica vlade u toj regiji na sjeverozapadu Kine odbacila tu mogućnost.

Disidentica je govoreći pred komisijom za ljudska prava Evropskog parlamenta u Bruxellesu zatražila od EU da zahtijeva od Pekinga "nezavisnu istragu" o neredima koji su izbili 5. jula u regionalnoj prijestonici Urumqi, u kojim je bilo 197 mrtvih prema podacima vlasti, a prema njenoj procjeni puno više.

Kineske vlasti optužuju Rebiyu Kadeer da je izazvala nerede 5. jula, što ona negira. Disidentica živi u egzilu u SAD-u otkako je oslobođena iz kineskog zatvora 2005. godine.

Xinjiang je autonomna regija naseljena pretežno muslimanima, posebno Ujgurima, a to je zajednica od osam miliona stanovnika koji govore turski jezik i koji smatraju da su često žrtve političke, kulturne i vjerske potlačenosti.