Svijet
0

Kina: Rat oko Irana dovest će do katastrofe u svjetskoj ekonomiji

FENA
Kineski izaslanik za Bliski istok upozorio je u utorak da bi rat u vezi s iranskim nuklearnim problemom doveo do katastrofe u svjetskoj ekonomiji i zatražio od svih umiješanih zemalja da se uzdržavaju i spriječe izbijanje neprijateljstava.

Izjava Chen Siaodonga, kineskog predstavnika za pitanja Bliskog istoka, uslijedila je nakon što su sučeljavanja Irana i Zapada sve bliža sukobu u užarenoj atmosferi poslije saopćenja o novom iranskom postrojenju za obogaćivanje urana i objavljivanja smrtne presude u Teheranu za "špijuna CIA-e".

"Pozivamo sve relevantne zemlje da ostanu mirne, uzdržavaju se i ne preduzimaju akcije koje bi pogoršale situaciju, kao i da učine zajedničke napore kako bi se spriječio rat", rekao je Chen u intervju za državni radio, prenosi AFP.

"Svi znaju da 40 posto nafte dnevno prolazi za sve dijelove svijeta kroz Hormuški moreuz, tako da bi izbijanjem rata u tom regionu bile pogođene i napadnute ne samo relevantne zemlje, nego bi to takođe ... dovelo do katastrofe svjetske ekonomije i duboke krize", rekao je on.

Saopćenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da je Iran počeo da obogaćuje uran u podzemnom bunkeru jugozapadno od Teherana navelo je u ponedjeljak SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku da osude kao neprihvatljivo takvo "kršenje" rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

U ponedjeljak je takođe Revolucionarni sud u Teheranu osudio bivšeg američkog marinca Amira Mirzai Hekmatija na smrt, zbog špijunaže u korist američke obavještajne službe CIA-e.

SAD su tražile oslobađanje Hekmatija (28) koji ima i iranski pasoš iako mu se porodica doselila u Ameriku prije njegovog rođenja.

Chenova izjava data je u vrijeme dolaska američkog ministra finansija Timothy Gaitnera u Peking gdje će, kako se očekuje, razgovoarati o novoj grupi sankcija koje su SAD uvele Iranu prošle nedjelje.

Kina uvozi 11 posto potreba u nafti iz Irana i nekoliko puta je ponovila da sankcije neće riješiti nuklearni problem, zatraživši od svih strana u sporu da traže diplomatsko rješenje kroz dijalog.