Svijet
0

Kina prekršila zakone o isporuki pošte

FENA
Evropska komisija je saopćila u srijedu kako istražuje mogućnost da je Kina prekršila pravila globalne trgovine donoseći novi zakon o pošti prema kojem samo državni monopolist može isporučivati pisma i dokumenta na tamošnjem tržištu.

Istraga Komisije, koja nadgleda primjenu trgovinske politike u 27-članoj Evropskoj uniji, mogla bi dodatno ugroziti već ionako krhke trgovinske odnose između zvaničnog Bruxellesa i Pekinga uoči razgovora o trgovini između te dvije zemlje sljedećeg mjeseca, prenio je Reuters.

"Dobili smo detalje novog zakona i trenutno analiziramo da li se njime krše propisi Svjetske trgovinske organizacije", izjavila je Lutz Gellner, glasnogovornica evropske povjerenice za trgovinu Catherine Ashton.

Zakon usvojen u petak, 24. aprila, omogućava da jedino firma China Post - koja je ujedno regulatorni organ toga sektora i zadužena za određivanje cijena usluga - isporučuje pisma i dokumente na teritoriji Kine, što sprečava da na to tržište uđu strane firme kao što su FedEx, TNT i United Parcel Service.

Prema zakonu koji stupa na snagu 1. oktobra u kategoriju pisama i dokumenata također spada gotovo sav štampani materijal i informacije pohranjene u formatu CD-a i DVD-a.

Strane firme će moći da isporučuju "pakete" i pisma i dokumente samo iz inozemstva u Kinu, što ih sprečava da uđu na veoma profitabilno i brzorastuće kinesko tržište brze pošte.