Svijet
3

Kina prekinula šutnju o slučajevima ebole

Piše: M. N.
(Foto: Xinhua)
Kina je prekinula šutnju o slučajevima ebole u zemlji izvjestivši kako su nalazi 43 osobe za koje se sumnjalo da bi mogle biti zaražene ovim smrtonosnim virusom, negativni.

Kineski mediji objavili su kako je ova zemlja pojačala mjere prevencije protiv ebole, o čemu svjedoče i ove fotografije. Naime volonteri su mjerili temperaturu posjetiocima izložbe u Canton Fairu u Guangzhou kojem prisustvuje veliki broj posjetilaca iz inozemstva. Vlasti su pooštrile mjere i povećale broj pregleda.

Prema podacima Xinhue, oko 8.672 osobe stigle su u provinciju Guangdong iz područja Zapadne Afrike pogođenih ebolom od augusta. Do sada je kod više od 5.437 otklonjena svaka sumnja da su zaraženi jer su prošli medicinsko nadgledanje.

Canton Fair je najveća trgovinska izložba koja je otvorena prošle sedmice i traje do početka novembra. Zbog toga je u Eighth People's bolnici u ovoj provinciji napravljen i poseban trening za medicinsko osoblje kako bi bili spremni reagovati što prije ukoliko bi se ovaj virus pojavio. Nabavljena su zaštitna odijela, kao i sva potrebna oprema, o čemu svjedoče fotografije.