Svijet
0

Kina pozvala Obamu da ne podržava nezavisnost Tajvana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina je u četvrtak pozvala novoga američkog predsjednika Baracka Obamu da ne podržava nezavisnost Tajvana, naglasivši kako je to pitanje važno za dobre odnose između Pekinga i Washingtona.

"Pozivamo Sjedinjene Države da ispune svoje obaveze, poštuju politiku jedinstvene Kine i zaustave prodaju oružja Tajvanu", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Qin Gang nakon izbora Baracka Obame za američkog predsjednika.

"Ako posmatramo razvoj bilateralnih odnosa posljednjih godina, pitanje Tajvana je najosjetljivije", naglasio je on, javlja AFP.

Agencija Reuters prenosi da se u srijedu oko hiljadu demonstranata okupilo u centru tajvanske prestonice Taipeija ispred hotela u kome je odsjeo kineski pregovarač Chen Yunlin protestirajući protiv poboljšanja odnosa između Tajvana i Kine.

Tajvanska Fondacija za direktnu razmjenu, agencija zadužena za pregovore s Kinom, navela je u saopćenju povodom protesta da je to "iracionalan čin" koji veoma šteti međunarodnom imidžu Tajvana.

Odnosi Tajvana i Kine zategnuti su od 1949. godine nakon pobjede komunističke revolucije Mao Zedonga. Peking se zarekao da će vratiti Tajvan pod svoj suverenitet, milom ili silom.

Međutim od maja, kada je za predsjednika Tajvana izabran Ma Ying-jeou, koji je prijateljski raspoložen prema Kini, odnosi dviju zemalja počeli su se poboljšavati.

Sporazumi o direktnim letovima između dvije zemlje, o novim kargo rutama i o sigurnosti hrane potpisani su u utorak.