Svijet
0

Kina potvrdila da je njen državljanin talac IDIL-a

FENA
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak kako izgleda da je kineski državljanin za koga je javljeno da je talaca pobunjenika Islamske drežave jedan od njenih nestalih građana.

Islamska država, koja kontrolira teritorije u Iraku i u Siriji, objavila je dvije fotografije ljudi koje naziva "zatvorenicima" u svom magazinu na engleskom jeziku Dabiq u ovoj sedmici.

Radikalna islamistička grupa saopćila je da je jedan od njih Norvežanin, a drugi je Kinez identifikovan kao Fan Jinghui. Grupa je pogubila nepoznat broj talaca tokom prošle godine.

"Nakon početne verifikacije relevtnih medijskih izvještaja o dvojici talaca, jedan od njih podudara se s karakteristikama kineskog državljana koji je nestao u inostranstvu", izjavio je novinarima portparol ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na redovnom pres-brifingu.

Hong je izjavio da je Kina pokrtenula mehanizam za odgovor na vanredne situacije i ponovio je da se kineska vlada protivi nasilju nad nevinim civilima. On nije pružio dodatne detalje, prenosi Reuters.