Svijet
3

Kina: Poruka Americi da se ne miješa u teritorijalni spor

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kina je poručila danas Washingtonu da se ne miješa u spor u Južnom kineskom moru i da prepusti zemljama tog regiona da same riješe probleme, nakon što su SAD saopštile da žele zamrzavanje rastućih tenzija.

Michael Fuchs, zamjenik američkog državnog sekretara za strateška i multilateralna pitanja, rekao je da nijedna zemlja nije sama odgovorna za rast tenzija u tom regionu.

On je ponovio stav SAD da “provokativno i jednostrano“ ponašanje Kine dovodi u pitanje njenu spremnost da poštuje međunarodno pravo.

Kina polaže pravo na 90 posto Južnog kineskog mora, u kojem, kako se vjeruje, ima zaliha nafte i gasa, kao i mnogo ribe. Bruneji, Malezija, Filipini, Vijetnam i Tajvan takođe polažu prava na dijelove ovog mora, kroz koje svake godine prođe brodski trgovinski tovar vrijedan pet biliona dolara.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je da Kina ima neosporiv suverenitet na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru i da zahtijeva da ostale zemlje odmah povuku svoje osoblje i opremu sa “ilegalno okupiranih“ kineskih ostrva.

“Za žaljenje je to što su pojedine zemlje u posljednjih nekoliko godina pojačale svoje ilegalno prisustvo gradnjom i nagomilavanjem oružja“, navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da Peking podržava rješavanje ovog pitanja direktnim razgovorima sa umiješanim zemljama “na osnovu poštovanja historijskih činjenica i međunarodnog prava“.

Kina se “nada da će zemlje izvan ovog regiona striktno zadržati neutralnost i jasno razaznati ono što je ispravno od onog što je pogrešno, te da će iskreno poštovati zajedničke napore država ovog regiona da održe regionalni mir i stabilnost“, dodaje se u saopštenju.