Svijet
0

Kina pooštrila propise o usvajanju djece

FENA
Kineske vlasti su pooštrile propise za strance koji žele usvojiti djecu, isključili parove koji nisu u braku, starije od 50 godina ili su debeli, ali su obećale da će povećati broj djece za one koji ispunjavaju uvjete, saopćile su američke agencije za usvajanje.

Potez vlasti je uslijedio nakon povećanja broja zahtjeva za usvajanje kineske djece. Sjedinjene Države su glavna destinacija za djecu koju usvoje stranci, ali se povećava i broj djece koja iz Kine odlaze u zemlje Evropske unije, izvještava agencija AP.

Restrikcije imaju za cilj da se usvajanje ograniči samo na "najkvalificirnije porodice", navodi se na internet stranici američke agencije koja radi u Kini " Harrah's adoption international mision".

Američka agencija je navela da kineski partneri pokušavaju povećati broj djece pogodne za usvajanje i organizuju nove dobrotvorne ustanove kako bi se poboljšali uvjeti za siročad i osiguralo da djeca budu "zdrava i dovoljno dobra za usvajanje".

Amerikanci su usvojili 7.906 djece iz Kine tokom 2005. godine, tako da ukupan broj kineske djece odvedene u SAD od 1989. godine iznosi 48.504 prema podacima međunarodnog servisa za djecu iz Virdžinije. Ukupno 110 američkih grupa i agencija se bavi usvajanjem djece iz Kine.

Prema novim propisima samo bračni parovi koji su duže od dvije godine u braku mogu usvojiti dijete. Peking je ranije dozvoljavao i samcima da usvajaju djecu. Među drugim uvjetima su i godine roditelja koji ne mogu da budu stariji od 40 godina, a do 55 godina starosti mogu biti samo ljudi koji žele usvojiti dijete s posebnim potrebama.

Osobe čija težina prelazi međunarodne standarde, kao i ona koja uzimaju lijekove zbog psihičkog stanja i depresije također ne mogu usvojiti djecu u Kini.

Među usvojenom djecom iz Kine dosta je devojčica kojih su se roditelji odrekli da bi u uvjetima koji ograničavaju gradske porodice da mogu imati samo jedno dijete pokušali da iz drugog puta dobiju sina. Muška djeca su u kineskom društvu tradicionalno posebno cijenjena.

Najveći broj siročadi u Kini potiče od neudatih majki ili siromašnih porodica koje ih ne mogu hraniti, pa ih ostavljaju u gradovima ili pored puteva.