Svijet
0

Kina pokrenula policijsku operaciju u Tibetu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina je pokrenula policijsku operaciju u Tibetu u okviru koje je saslušala više hiljada ljudi, od kojih su neki uhapšeni zbog svog "reakcionarnog" mišljenja, saopćila je u srijedu jedna organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Kampanja "Udariti jako" pokrenuta je 18. januara, nekoliko sedmica prije 50. godišnjice antikineske pobune u martu 1959. godine u Tibetu, nakon koje je Dalaj-lama morao pobjeći iz himalajske regije koja je pod kineskom kontrolom, saopćio je International Campaign for Tibet.

U jednoj sedmici su 8.424 osobe bile predmetom istraga, a 81 osoba je uhapšena, objavile su službene novine China Tibet News na svojoj internetskoj stranici, u nedavno objavljenom članku.

Dvije osobe su uhapšene jer su u njihovim mobilnim telefonima pronađena "reakcionarna" razmišljanja. Drugi su osumnjičeni za zločine poput krađe, prostitucije, ubistva, nasilja, navodi se u članku.

Policija u Lhassi nije htjela komentirati ove informacije.

China Tibet News tvrdi da je cilj operacije bio stvaranje "dobrog socijalnog okoliša" za kinesku Novu godinu, koja je proslavljena u ponedjeljak i tibetansku Novu godinu koja se slavi 25. februara, ali ICT smatra da bi cilj operacije mogao biti "zastrašivanje Tibetanaca" prije 50. godišnjice pobune i prve godišnjice sukoba koji su u 2008. godini potresli region.

Prošle goine mirne demonstracije povodom 49. godišnjice pobune pretvorile su se 14. marta u Lhassi u sukobe u kojim je ubijeno 200 ljudi, a ranjeno oko 1.000.