Svijet
0

Kina pojačala nadzor nad epidemijom virusa EV71

FENA
Istočna kineska pokrajina uvela je svakodnevni sistem izvještavanja o širenju virusa koji je ubio 19-ero djece i raširio paniku među stanovništvom, javila je u ponedjeljak novinska agencija Xinhua.

Enterovirus 71, ili EV71, koji može izazvati bolest slinavku i šap, počeo se širiti u gradu Fuyangu pokrajine Anhui od početka marta, javila je Xinhua, ali je o njemu javno izviješteno tek u nedjelju, prenosi Reuters.

U nagovještaju davanja veće pažnje epidemiji, ministar zdravstva Chen Zhu obišao je Fuyang tokom vikenda a ostali zvaničnici i ljekari otišli su tamo kako bi istražili bolest.

Pokrajinsko ministarstvo zdravstva također će organizovati seminare na kojima bi obučilo više medicinskih radnika u sprečavanju i liječenju od virusa, navodi se u izvještaju.

Do subote je zabilježeno 789 slučajeva, među kojima 19 smrtnih, od kojih su većina djeca ispod druge godine života. Ukupno 204-ero djece ostalo je u bolnici, od kojih četvero u kritičnom stanju, javila je Xinhua.

Enterovirus se širi uglavnom kroz kontakt s tjelesnim izlučevinama oboljelih i može izazvati veliku groznicu, paralizu ili upalu moždanih ovojnica.

Epidemije EV71 pojavile su se proteklih godina u jugoistočnoj Aziji i u nekim istočnoevropskim zemljama.