Svijet
0

Kina: Poginule 34 osobe u poplavama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 34 osobe su poginule i 30 nestalo kada su tropske kiše izazvale klizišta koja su progutala kuće u dvije kineske pokrajine koje su ranije bile pogođene sušom, javili su u petak državni mediji.

Više od 60.000 evakuirano je nakon što su pljuskovi zahvatili grad Xianning u pokrajini Hubei u četvrtak navečer, javila je Kineska služba vijesti, prenosi Reuters.

Devetnaest osoba je poginulo i još pet je nestalo dok je nivo vode u gradu porastao na dva metra.

U Yueyangu, u obližnjoj pokrajini Hunan, 15 osoba je poginulo i 25 nestalo, javila je novinska agencija Xinhua.

Te dvije pokrajine bile su među najteže pogođenim teškom sušom u proteklom mjesecu koja je uništila milione hektara obradivih površina u centralnoj i južnoj Kini duž srednjeg i donjeg toka rijeke Yangtze.

Meterolozi su prognozirali da će tokom vikenda još dvije pokrajine pogoditi tropska oluja, donoseći obilne kiše i snažne vjetrove, javila je Xinhua.

Očekuje se da oluja pogodi obalu u blizini pokrajina Guangdong i Fujian, i također bi mogla ugroziti brodski saobraćaj u ključnom Tajvanskom moreuzu, navodi se u agencijskoj vijesti.

Suša je oštetila usjeve i dovela je do nestašica struje zbog prekida snabdijevanja iz hidroelektrana, povećavajući tako potrošačku inflaciju koja je dostigla skoro trogodišnji rekord.

Suše su, međutim, prestale prošlog vikenda, a kiše su donijele smrtonosne poplave, dok je skoro 100 osoba poginulo u 12 pokrajina.

U istočnoj pokrajini Jiangxi, 1.200 stanovnika odsječeno je od svijeta poplavama nakon što su obilne kiše u četvrtak zahvatile sjeverni dio pokrajine, navodi kineska služba vijesti u odvojenom izvještaju.