H1N1
0

Kina počinje vakcinaciju protiv nove gripe

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina će prva u svijetu početi masovnu vakcinaciju protiv virusa nove gripe A(H1N1) vakcinom sopstvene proizvodnje, nakon njenog uspješnog testiranja, saopštili su zvaničnici.

Prioritet u vakcinisanju imaće djeca, zdravstveni radnici, vojska i pripadnici službi bezbjednosti.

Zbog početka školske godine i porasta broja oboljelih od novog gripa, kineske vlasti ubrzale su program vakcinacije stanovništva. 

Od dvije domaće firme naručeno je 7,3 miliona doza vakcine, a prvi će je do kraja sedmice primiti učesnici svečanosti koje se organizuju 1. oktobra, povodom kineskog nacionalnog praznika.

"Vakcina se pokazala bezbjednom poslije kliničkih testova na manjoj grupi ljudi, ali teško je reći kakve će efekte imati kada počne masovna vakcinacija", kaže Vivijan Tan iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Kineske zdravstvene vlasti zabrinute su zbog sve većeg broja domaćih slučajeva novog gripa, jer su ranije oboljeli uglavnom bili stranci.

Poseban problem je i činjenica da domaće fabrike nemaju dovoljne kapacitete da obezbijede vakcine za 1,3 milijardi stanovnika. 
U Rusiji takođe počinju klinička ispitivanja vakcine protiv novog gripa, u kojima će učestvovati od 150 do 200 dobrovoljaca.