Narušeni američko-kineski odnosi
0

Kina oštro osudila susret Obame s Dalai Lamom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina je danas osudila susret američkog predsjednika Baracka Obame s tibetanskim duhovnim vođom Dalai Lamom ocijenivši to kao "grubo miješanje u unutrašnje stvari Kine", koje nanosi štetu američko-kineskim odnosima i pozvala Washington da ispravi grešku.

Obama je jučer oko 45 minuta razgovarao sa Dalai Lamom u Bijeloj kući i tom prilikom istakao značaj ljudskih prava Tibetanaca u Kini, ali i ponovio da je za SAD Tibet dio Kine, saopćila je Bijela kuća poslije sastanka.

Kina je ranije pozvala SAD da odustanu od susreta upozorivši da bi to moglo da naškodi odnosima dvije zemlje. Pošto je sastanak ipak održan, Kina je izdala još oštrije saopćenje navodeći da su Ministarstvo vanjskih poslova i ambasada Kine u SAD uložile zvaničan protest.

"Ovaj postupak predstavlja grubo miješanje u unutrašnje stvari Kine, vrijeđa osjećanja kineskog naroda i nanosi štetu kinesko-američkim odnosima", saopćio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Tražimo od SAD da ozbiljno uzmu u obzir stav Kine i odmah preduzmu mjere da isprave ovu grešku, kao i da prestanu da pružaju podršku antikineskim separatističkim snagama koje traže 'nezavisnost' Tibeta," navedeno je u saopćenju, prenosi AP.

Prema saopćenju Bijele kuće, Obama je tokom susreta sa Dalai Lamom istakao da se "zalaže za direktan dijalog u rješavanju dugotrajnih neslaganja i da bi dijalog koji bi doveo do rezultata bio pozitivan za Kinu i Tibetance".

Kina, koja optužuje Dalai Lamu da je separatista koji podržava upotrebu nasilja s ciljem osnivanja nezavisnog Tibeta, protivi se njegovim susretima sa zvaničnicima stranih vlada.

Dalai Lama demantira kineske optužbe i tvrdi da se zalaže za mirnu tranziciju u atonomiju himalajskog regiona, kojim Kina upravlja od 1950. godine kada su ga zauzeli kineski vojnici.