Svijet
0

Kina oštro osudila američku rezoluciju o Tibetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kina je s negodovanjem u petak izjavila da su Sjedinjne Države "teško povrijedile osjećaje kineskog naroda" nakon što je američki Kongres usvojio rezoluciju kojom poziva Peking da prekine akciju gušenja tibetanskog nezadovoljstva te razgovara s Dalaj-lamom.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu ocijenila je rezoluciju "antikineskom", rekavši kako ona pogrešno tumači tibetansku "historiju i savremenu realnost".

"Kineska strana izražava snažno negodovanje i odlučno protivljenje prema tome", navodi Jiang u izjavi postavljenoj na internetsku stranicu ministarstva, prenio je AP.

Rezolucija, koju je predložila predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi a usvojena je u srijedu, poziva Peking da "okonča svoju akciju slamanja nenasilnih protesta tibetanskih demonstranata" i zaustavi kulturnu, vjersku, ekonomsku i jezičnu "represiju".

Iako spominje smrtonosne nemire u Lhasi i drugim tibetanskim područjima u martu, rezolucija naziva kineski odgovor "nesrazmjernim i neuobičajenim". U njoj se navodi da je na stotine Tibetanaca ubijeno, a na hiljade je zatočeno, ali ne spominje kako se došlo do tih informacija.

Kina tvrdi da su 22 osobe ubijene u nemirima, od kojih mnogi tokom pljačkaških napada, i da je više od 1000 uhapšenih. Dalaj-lamina vlada u izgnanstvu, sa sjedištem u Indiji, tvrdi da je više od 140 ljudi ubijeno.

Rezolucija također poziva Kinu da započne "bezuvjetni dijalog, koji će polučiti rezultate", sa 72-godišnjim Dalaj-lamom o tibetanskoj zabrinutosti i počne raditi na dugoročnom rješenju spora.

Kina je održala niz kontakata s predstavnicima Dalaj-lame bez ikakvog vidljivog rezultata i iznijela je brojne preduvjete prije direktnih razgovora s njim.

Jiang je izjavila da rezolucija nije osudila "Dalaj-laminu kliku" koju Kina optužuje za orkestriranje protesta koji su 10. marta počeli miroljubivo među budustičkim monasima u Lhasi prije nego što su se pretvorili u nasilne četiri dana kasnije.

Peking je nazvao proteste urotom da se sabotiraju Olimpijske igre i u prvi plan stavi zahtjev za tibetansku nezavisnost.

Rezolucija predstavlja "montirane optužbe protiv zakonitog bavljenja ozbiljnim nasilnim kriminalnim incidentom u Lhasi i grubo se miješa u unutrašnje stvari Kine", izjavila je Jiang.