Svijet
0

Kina: Olimpijska vatra prošla kroz Macau

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Trkači su pronijeli olimpijsku vatru pored kockarnica i šarenih kolonijalističkih građevina u subotu u kineskom gradu Macau, koji je jedan od najvećih svjetskih kockarskih centara.

Gledaoci su mahali zastavama i uzvikivali "Naprijed Kina", dok je olimpijski plamen prolazio kroz bivšu portugalsku enklavu koja je vraćena pod kinesku vlast 1999. godine, i jedino je mjesto u zemlji gdje je kockanje legalno, javio je AP.

Demonstracije su rijetka pojava u Macauu, malom gradu na kineskoj južnoj obali, i skup je prošao mirno, dok su policajci u plavim šorcevima trčali sa obje strane uz ljude koji su nosili baklju.

Baklja je stigla iz Hong Konga, gdje se nalazila u petak, i gdje je skup takođe prošao mirno, za razliku od mnogih drugih mjesta kroz koja je baklja prošla. U mnogim gradovima baklju su dočekali protibetanske demonstracije i druge demonstracije na kojima se tražilo poštivanje ljudskih prava.

Paradu baklje mnogi vide kao stvar kineskog ponosa više nego olimpijade. Jedna grupa studenata nosila je bijele majice na kojima je pisalo "Volim Kinu". Drugi su pozirali sa kineskim zastavama ispred kolonijalističkih zgrada.

Neki ljudi su kazali da su ogorčeni demonstracijama u drugim gradovima te da su došli da pokažu svoju ljubav prema Kini.