Svijet
0

Kina odlučuje o izboru Dalai Lame

FENA
Kineska komunistička vlada proširila je svoje nadležnosti i na duhovni svijet - usvajanjem novih pravila, na Pekingu je sada da prosuđuje o reinkarnaciji tibetanskih budističkih svećenika.

Cilj novih mjera je, kako izgleda, da Kina dobije kontrolu nad procesom izbora Dalaj Lame, tibetanskog duhovnog poglavara.

Tibetanski budisti vjeruju da će istaknuti svećenici, kao i njihov vođa Dalaj Lama, biti reinkarnirani poslije smrti.

Kina, koja upravlja Tibetom, od sada će imati posljednju riječ o tome ko može da dobije status reinkarniranog svećenika.

Sadašnji Dalaj Lama, koji putuje svijetom u pokušaju da upozna ljude s problemima s kojima se Tibetanci suočavaju zbog dominacije Kine, trn je u oku kineskih vlasti, i to je vjerovatno razlog što su posegle za načinom da ubuduće kotroliraju proces izbora tibetanskog duhovnog vođe.

Otkad je napustio Tibet 1959., poslije neuspjelog ustanka protiv kineske uprave, Dalaj Lama promovira po svijetu ideju da Tibetanci zaslužuju autonomiju.

Ovo ljuti Kinu, koja tvrdi da je Tibet dio njene teritorije već osam vjekova.

Tibetanci koji žive u inozemstvu izražavaju uvjerenje da nova pravila Pekinga neće utjecati na izbor sljedećeg Dalaj Lame.

"Vjerujemo da ova pravila kineske vlade neće naići na dobar prijem kod tibetanskih svećenika", rekao je Tubten Samfel, portparol tibetanske vlade u egzilu, u Daramsali, u Indiji.

On kaže da samo organizacija sa duhovnim autoritetom može da odluči koje dijete predstavlja reinkarnaciju nekog od "živućih Buda", odnosno, istaknutih svećenika, što kineska vlada svakako nije, javlja BBC.

Samfel također tvrdi da je Dalaj Lama rekao kako će se ponovo roditi u inozemstvu ako mu ne bude dozvoljeno da se, tokom života, vrati na Tibet.