Catherine Ashton
0

"Kina nije odbacila sankcije Iranu"

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Visoka predstavnica EU za vanjske poslove Catherine Ashton izjavila je kako ima utisak da je Kina prihvatila stav da su sankcije neophodne da bi se pojačao pritisak na Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

"Tokom razgovora s kineskim premijerom Ven Jiabaom, on nije odbacio sankcije, već je rekao da bi ih trebalo uvesti, ali da "se odredi na šta će ciljati", rekla je Ashton, prenosi Reuters.

Ovakav Venov stav u skladu je sa saopćenjem kineskog ministarstva vanjskih poslova od srijede da se "Kina ne suprotstavlja strategiji na dva kolosjeka" kada je riječ o iranskom nuklearnom pitanju - dijalogu i sankcijama.

Ovo saopćenje ukazuje kako se Kina i dalje nada da bi dijalog rješio to pitanje.

Ashton je istakla da ne bi trebalo odustati od sankcija zbog nedavnog otvaranja Irana prema pregovorima i da je djelovanje na dva kolosijeka neophodno da bi se održao pritisak na Teheran.

Kina se do sada protivila sankcijama Iranu i smatrala da bi trebalo uzeti u obzir zahtjeve te zemlje za razvijanje nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Velike sile vrše pritisak na Peking da podrži njihove napore da Vijeće sigurnosti UN-a uvede novu rundu sankcija Iranu zbog njegovog nukelarnog programa.

One optužuju Iran da razvija nuklearni program za proizvodnju atomskog oružja, što Teheran odbacuje tvrdeći da to radi u mirnodopske svrhe, prije svega zbog proizvodnje energije i radioaktivnih izotopa koji se koriste u medicini.