Svijet
0

Kina nastavlja borbu protiv dalaj-lame

Klix.ba
Dalai-lama (Foto: AFP)
Dalai-lama (Foto: AFP)
Samo nekoliko dana nakon što je kineska policija pucala na grupu Tibetanaca koji su obilježavali dalaj-lamin rođendan, jedan od najviših kineskih zvaničnika saopćio je kako će Kina nastaviti borbu protiv protjeranog tibetanskog vođe.

"Dalaj-lama je dugo uključen u secesionističke aktivnosti, koje su protiv zajedničkog interesa ljudi različitih etničkih grupa i tradicije tibetanskog budizma", rekao je Yu Zhengsheng, član Stalnog odbora Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, te pozvao na "apsolutnu borbu" protiv "Dalaj-klike", u znak zaštite kineskog jedinstva.

"Samo onda kada dalaj-lama javno saopći da je Tibet neotuđivi dio Kine od antičkih vremena, odustane od stava 'tibetske nezavisnosti' i zaustavi svoje secesionističke aktivnosti, njegovi odnosi sa Centralnim komitetom se mogu poboljšati", rekao je Yu.

Dalaj-lama, koji je 1959. godine pobjegao u Indiju, nakon propalog ustanka, već dugo poriče kineske tvrdnje da on zahtijeva nezavisnost Tibeta. On tvrdi da je jedino što traži dovoljno autonomije da se zaštiti tradicionalna budistička kultura.

Peking odbija optužbe o ugnjetavanju i tvrdi da se, pod njihovom vladavinom, životni standard Tibetanaca znatno popravio.