Svijet
13

Kina: Napravili lažnu sobu za saslušanja kako bi iznudili novac od zvaničnika

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kineska policija uhapsila je tri osobe i traga za još jednom zbog sumnji da su napravili lažnu sobu za saslušanja, te se pretvarali da su inspektori odjeljenja za borbu protiv korupcije, a sve kako bi od lokalnog zvaničnika i njegove supruge iznudili novac.

Nakon što je prije tri godine kineski predsjednik pokrenuo kampanju protiv zloupotrebe službenog položaja u ovoj državi desio se niz slučajeva u kojima su se kriminalci lažno predstavljali kao inspektori, a kako bi od zvaničnika iznudili nelegalno stečenu imovinu.

Kineski mediji navode da su četvorica osumnjičenih provalili u kući jednog od zvaničnika i predstavili se kao službenici kabineta javnog tužioca. Nakon toga su zvaničnika i njegovu suprugu odveli u zgradu u kojoj je bila prostorija koja je izgledala kao soba za saslušanje, prethodno im stavljajući kapuljače na glavu.

"Dvojica su počela da me ispituju i iznijeli su više optužbi za kršenje zakona. Ja sam sve negirao, a pošto narednih nekoliko sati nisu dobili nikakve odgovore, unervozili su se", kazao je zvaničnik.

On im je na kraju ponudio 200.000 juana, odnosno 31.500 američkih dolara, a pregovori su okončani tako da je dogovoreno da "inspektorima" isplati 400.000 juana.

Zvaničnik i njegova supruga pušteni su kući da donesu novac, ali su oni slučaj prijavili policiji.

Iz policije je saopćeno da su osumnjičeni potrošili blizu 200.000 juana kako bi napravili lažnu sobu za saslušanje.