Svijet
0

Kina: Nakon 50 godina ugašen požar u rudniku

FENA
Podzemni požar u rudniku ugljena na udaljenom sjeverozapadu Kine koji je bjesnio bez nadzora više od 50 godina konačno je ugašen, javili su u srijedu državni mediji. Vatra koja je plamtjela u ugljenokopu ili neposredno ispod površine promijenila je pejsaž Xinjianga za buduće milenije.

Više od 12,43 miliona tona ugljena izgorjelo je u požaru a procjenjuje se da je 651 miliona tona spašeno u ugljenokopu Terak u Urumqiju, prijestolnici autonomne regije Xinjiang, navode mediji saopćenje Ureda za borbu protiv požara u ugljenokopima, prenio je Reuters.

Vatra koja je plamtjela u ugljenokopu ili neposredno ispod površine promijenila je pejsaž Xinjianga za buduće milenije.

Nalazišta ugljena mogu se protezati kilometrima ispod zemlje, što znači da postoji dovoljno goriva da vatra gori decenijama ili stoljećima.

Dim je zagadio ionako zagađenu atmosferu, dok je vatra stvarala otrovne plinove, pa čak stvorila i goleme prostore pod zemljom gutajući ceste i kuće te ugrožavajući životinje i ljude onda kada je tanki sloj pepela ostao pod zemljom umjesto ugljena.

Vlada sada nastoji ugasiti mnoge požare koji gutaju rudna bogatstva u zemlji, u naglom privrednom razvoju koji se oslanja na ugljen za zadovoljavanje tri četvrtine svojih potreba za energiojom.

"Prvo smo napravili prolaz prema oknu u plamenu i ubacili vodu u njega kako bismo snizili temperaturu", navela je novinska agenbcija Xinhua riječi Miao Pua, vođe vatrogasnog tima.

"Nakon što je temperatura pala, pokrili smo površinu da bismo spriječili dotok kisika i tako ugasili vatru", kazao je.

Xinjiang je drugi po veličini proizvođač ugljena nakon sjeverne pokrajine Shanxi, proizvodeći godišnje 50 miliona tona ugljena. Ugljenokop Terak drugi je po veličini u toj regiji.