Svijet
0

Kina: Najmanje četiri Tibetanca pokušala da se spale

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najmanje četiri Tibetanca su pokušala da se spale u srijedu u Kini, dan uoči otvaranja Kongresa Komunističke partije Kine koja treba da izabere nove lidere, saznaje se u četvrtak od tibetanske vlade u egzilu.

"Zahvaljujući našim izvorima, možemo potvrditi četiri pokušaja samospaljivanja u znak protesta za samo jedan dan", izjavila je AFP-u tajnica za informiranje Dicki Chhoyang i dodala da je u toku provjera i petog slučaja.

Više od 60 osoba, većinom budistički monasi, su se spalili ili pokušali da se spale od početka marta 2011. godine u oblasti kineskih Tibetanaca.

Kina tvrdi da je "mirno oslobodila" Tibet i poboljšala sudbinu njegovog stanovništva finansirajući ekonomski razvoj ove siromašne i izolirane regije.

Međutim, brojni Tibetanci ne podnose ono što oni smatraju rastućom dominacijom Hana, grupa ultra-većinske u Kini, i represiju njihove religije i kulture.

Kineska Komunistička partija će u četvrtak u Pekingu izabrati novog šefa za deset narednih godina, položaj koji će - osim iznenadnog preokreta - pripasti aktuelnom potpredsjedniku Xi Jinpingu.

Dalaj-lama, duhovni vođa Tibetanaca, pozvao je ove sedmice buduće kineske lidere da promijene metode i učine da se prekinu "cenzura i brutalnosti".