Japanski ministar
0

"Kina mora riješiti pitanje četiri uhapšena Japanca"

FENA
Seiji Maehara (Foto: AP)
Seiji Maehara (Foto: AP)
Kina treba riješiti slučaj četiri uhapšena japanska državljana kao prvi korak ka popravci odnosa između dvije zemlje zategnutih u vezi s teritorijalnim sporom, izjavio je u srijedu japanski ministar vanjskih poslova.

Zvaničnici japanske trgovačke kompanije, u međuvremenu, saopćili su kako izgleda da je Kina ukinula de facto zabranu na izvoz u Japan rijetkih metala, koji su od ključnog značaja za naprednu proizvodnju, sugerirajući kako bi napetosti mogle popustiti između dva trgovinska partnera, prenosi AP.

Ministar vanjskih poslova Seiji Maehara izjavio je da će četiri japanska građana, koje na ispitivanju drže kineske vlasti od prošle sedmice pod sumnjom da su ilegalno snimali vojna postrojenja, u srijedu posjetiti konzularni zvaničnici, po drugi put.

"Želimo da se ovo riješi brzo i mirno", izjavio je Maehara u intervjuu za manju grupu novinara te dodao da bi to bio prvi korak u poboljšanju odnosa s Kinom.

I Tokio i Peking tvrde da je na drugoj strani da poduzme korake na poboljšanju odnosa koji su pali na najniži nivo zbog teritorijalnog spora izazvanog sudarom 7. septembra kineske ribarske brodice i japanskog patrolnog čamca u blizini spornih otoka u Istočnom Kineskom moru.

Japan je u subotu oslobodio kapetana brodice umiješane u sudar, ali napetosti nisu popustile nakon što je Peking zatražio izvinjenje zbog incidenta - što je zauzvrat nagnalo Tokio da zahtijeva od Kine da plati odštetu za svoj patrolni čamac.