Svijet
13

Kina kao najveći proizvođač ugljen-dioksida ratificirala globalni sporazum o klimatskim promjenama

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina koja je najveći proizvođač štetnog ugljen-dioksida na planeti ratificirala je globalni sporazum o klimatskim promjenama u Parizu, objavila je kineska novinska agencija Xinhua.

Očekuje se da će Kina i SAD zajedno objaviti ratifikaciju na bilateralnom samitu koji se održava danas. U najznačajnijem dogovoru koji se dogodio iznenada u decembru, zemlje su se dogovorile da smanje emisiju toliko da održe globalni prosjek u rastu temperature ispod dva stepena Celzijusa.

Članovi Komiteta kineskog kongresa usvojli su "prijedlog da pregledaju i ratificiraju" u subotu ujutro na kraju radne sesije. Pariski dogovor je prvi sveobuhvatni klimatski sporazum. Postaje pravosnažan 55 dana nakon što ih ratificira 55 zemalja koje produciraju 55 posto globalne emisije ugljika.

Ovo je veliki korak naprijed kojim se pariski klimatski sporazum pretvara i realnost. Druge nacije će se boriti protiv potpisivanja, ali to će pojačati pritisak na G20 države da rade brže na ukidanju subvencija za fosilna goriva. Očekuju se velike promjene.

Do sada su, bez Kine, ovaj sporazum potpisale 23 nacije. Analitičari su upozorili da je održavanje prosječnog rasta temperature ispod dva stepena već ugroženo. U Velikoj Britaniji zabilježen je najtopliji mjesec ikada. Prosječne temperature rast će u narednim godinama širom svijeta zbog efekta staklene bašte, a upravo zahvaljujući zemljama potpisnicama.

Očekuje se da će danas Barack Obama službeno saopćiti da su se i SAD pridružile pariskom dogovoru. Ovaj sporazum podrazumijeva i uspostavljanje ravnoteže između izvora i ponora stakleničkih plinova u drugoj polovini ovog stoljeća, pregled napretka svakih pet godina, te ulaganje 100 milijardi dolara za zemlje u razvoju do 2020. godine koje će utrošiti za segment klimatskih promjena.

Bitno je istaći da zemlje potpisnice ne mogu tek tako odustati od ugovora. Ukoliko se neka od zemalja predomsili morat će čekati tri godine prije nego izađe iz kruga potpisnica.