Seks s unajmljenim ženama
0

Kina: Još deset zvaničnika smijenjeno u seksualnom skandalu

FENA
Skandal u koji su umiješani zvaničnici kineskog grada koji su imali seksualni odnos sa ženama koje su unajmili agenti nekretninama kako bi tajno snimali njihove sastanke i iznudili građevinske ugovore, proširio se u petak kada su državni mediji objavili da je još deset zvaničnika smijenjeno.

Skandal je izbio u novembru prošle godine kada su na internetu prikazani videosnimci zvaničnika u pedesetim godinama, Lei Zhengfua u strasnom seksualnom činu. Slike njegovog lica punog uživanja postale su meta žestokih kritika i gnušanja nad korumpiranim vladinim zvaničnicima, prenosi AP.

Lei je smijenjen kao oblasni čelnik Komunističke partije u jugozapadnom gradu Chongqingu.

Državni mediji javili su u petak da je još deset oblasnih zvaničnika u gradskoj vladi, partijskim odjeljenjima i državnim preduzećima koji su se pojavili na novim snimcima, smijenjeno.

Umiješanost zvaničnika iz raznih nivoa vlasti pokazala je isprepletenost seksa, novca i politike i često mutne veze između agenata nekretninama i lokalnih zvaničnika. Skandal ukazuje koliko je raspostranjena korupcija na svim nivoima vlasti, tvrdi Liu Shanying, politički analitičar u Kineskoj akademiji društvenih nauka u Pekingu.

"Incident u Chongqingu nije slučajan ni izuzetan. Treba reći da je on prilično čest, i to je problem korumpiranog načina života", izjavio je Liu.

"Atmosfera među političkom elitom daleko je od tradicionalne moralnosti običnih ljudi. Brojni lokalni zvaničnici imaju niže moralne standarde što im olakšava da čine nemoralne stvari", kazao je Liu.

Novi skandal koji se širi došao je vrijeme kada je novo kinesko rukovodstvo najavilo akciju protiv divljajuće korupcije među zvaničnicima koja prijeti legitimitetu Partije. Čak i pored toga što je novi čelnik Komunističke parzije Xi Jingping u više navrata obećavao žestoku akciju protiv korupcije, vlasti se suočavaju s bujicom novih korupcijskih slučajeva i drugih zloupotreba.

U posljednjim sedmicama kineska javnost bila je uznemirena otkrićima da su neki zvaničnici nagomilali brojne nekretnine koristeći dvojne ili lažne identitete. Bum cijena na tržištu nekretninama doveo je brojne vlasnike imovine van očiju brojnih Kineza.

Zhu Ruifeng, bivši novinar koji je objavio prvi snimak seksa u skandalu, izjavio je tada da je ženu, čije lice nije vidljivo na snimku, unajmila građevinska kompanija da spava s Leijem u zamjenu za građevinske ugovore. Kompanija je kasnije pokušavala iskoristiti snimak da iznudi nove poslovne ugovore od Leija.

Zvaničnik u gradskom odjelu za propagandu u Chongqingu proslijedio je pitanja u vezi sa skandalom na izvještaj lokalnih partijskih novina. Chongqing Daily, koji je prenio vijest državne novinske agencije Xinhua.

Pozivajući se na gradski antikorupcijski komitet, Xinhua je opisala agente za nekretnine koji stoje iza iznuđivanja kao "kriminalni krug" i javila da je kompanija "unajmljivala žene da zavode lokalne zvaničnike, tajno snimajući njihove seksualne akte i koristeći snimke kao sredstvo iznude".