Svijet
0

Kina izabrala nove članove najvišega partijskog tijela

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Komunistička partije Kine u ponedjeljak je otkrila imena članova novog rukovodstva, među kojima i onih koji bi jednoga dana mogli naslijediti predsjednika Hua Jintaoa i premijera Wena Jiabaoa.

U devetočlani Stalni komitet Politbiroa, koji predstavlja najviši krug kineske vlasti, izabrani su Xi Jinping (54), koji je bio šef partijske organizacije u Shangaiju, i Li Keqiang (52), koji je bio na čelu sjeveroistočne provincije Leaoning.

Oni nisu otvoreno određeni da zamijene Hua i Wena za idućih pet godina, ali njihove godine i status pokazuju kako su dodređeni da dođu u vrhove vlasti.

"Drugovi Xi Jinping i Li Keqiang su prilično mladi", rekao je oprezno Hu predstavljajući ih pred stotinama novinara i fotografa, prenio je Reuters.

Još nije poznato kome bi od dvojice novih članova mogla biti namijenjena koja dužnost. Analitičari se slažu da njihov izbor reflektira jačanje Hua, ali ne i uklanjanje posljednjih ostataka uticaja njegovog prethodnika Jianga Zemina.

Idućih pet godina će pokazati da li će u vrijeme kada nijedan lider nema apsolutnu lojalnost Hu uspjeti da prvo učvrsti svoju vlast, a zatim i da osigura mirnu smjenu na čelu Kine.

Novo rukovodstvo dolazi na čelo zemlje od oko 1,4 milijarde ljudi, sa sve zrelijom srednjom klasom i tržišnom privredom koja će vjerovatno uskoro postati treća po snazi na svijetu. Jednopartijski sistem u Kini je još lojalan Marxu, ali je u ekonomskom domenu zemlja prešla na kapitalizam.

Hu ostaje šef partije, predsjednik i šef Centralne vojne komisije još pet godina dok će Wen nastaviti da vodi vladu i njena ministarstva.

U Stalnom komitetu ostali su predsjednik parlamenta Wu Banguo i dva lidera koja je postavio raniji šef Jiang Zemin - Li Changchun, koji je bio šef za propagandu, i Jia Qinglin, šef savetodavnog odbora parlamenta.

U najviše partijsko tijelo ušli u i He Guoqiang i Zhou Yongkang, koji bi, kako se očekuje, trebalo da zamijeni ranijeg šefa unutarnje sigurnosti.

Analitičari smatraju da je mješoviti sastav Stalnog komiteta, u kome ima članova koji su osobno bliski s Huom, ali i onih koji to nisu, odražava njegovo nastojanje da napravi balans među regijama i interesima. To će, međutim, ograničiti njegovu sposobnost da diktira ishod glasanja.

U ponedjeljak je promijenjen i sastav Centralne vojne komisije na čijem će čelu ostati Hu Jintao, ali u komisiju nije izabran nijedan drugi civil. To, prema mišljenju nekih analitičara, pokazuje da je mjesto nasljednika sadašnjega vojnog zapovjednika još otvoreno.

Za potpredsjednike moćne vojne komisije ponovo su postavljeni generali Narodne oslobodilačke vojske Guo Boxiong i Xu Caihou.

Delegati na 17. kongresu Komunističke partije Kine, njih 2235, glasali su u nedjelju za izbor 204 punopravna člana Centralnog komiteta.

Od 204 izabrana člana 105 su novi, a za predsjednika Hua glasali su svi osim dvojice delegata, prenio je Reuters.

"Moramo povesti ljude naprijed i stvoriti najvažniji period strateških mogućnosti," rekao je Hu delegatima u završnom govoru na Kongresu.