Svijet
0

Kina i Tajvan se dogovorili o čarter letovima i posjetama turista

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pregovarači Kine i Tajvana potpisali su u petak sporazum o redovnim čarter letovima tokom vikenda, koji će biti na snazi od 4. jula, i o posjetama kineskih turista Tajvanu, čime su dvije strane okončale prve međusobne razgovore nakon skoro deset godina.

Nakon što su se u četvrtak dogovorile o otvaranju stalnih ureda za vezu u Pekingu i Taipeiju, zajednička je ocjena dviju delegacija da ovaj dijalog potvrđuje stvaranje mnogo povoljnije klima oko Tajvanskog moreuza, prenose zapadne novinske agencije.

Sporazum o čarter turama predviđa 38 povratnih letova aviona svakog vikenda između sedam gradova u Kini i dva na Tajvanu i otvara prostor za dogovor o direktnim letovima "što prije", kako bi se izbjegla potreba da avioni idu preko Hong Konga, što sada čine.

Dijelom sporazuma koji se odnosi na turiste predviđeno je da maksimalno 3.000 Kineza "iz zemlje matice" može svakodnevno da ide u Tajvan u grupama od 10 do 40 i da tamo borave do deset dana.

Dogovoreno je da se o tim kvotama ponovo razgovara za godinu dana, kada bi one mogle da se promijene, odnosno povećaju.

Vođa tajvanske delegacije Chian Pinkung rekao je svom kolegi iz kineskog pregovaračkog tima Chenu Yunlinu da ovaj dijalog smatra "novim početkom u bilateralnim odnosima".

Započeti razgovori su rezultat približavanja Kine i Tajvana zabilježenog proteklih mjeseci.

Direktni dijalog je zakazan nakon što je novi tajvanski predsjednik Ma Jingjeu, iz Nacionalističke partije (Kuomintang), zamijenio Chena Shuibiana iz Demokratske progresivne partije, koji je zagovarao nezavisnost Tajvana.

Dvije strane su prve direktne razgovore održale 1993. godine u Singapuru, ali su oni prekinuti zbog odbijanja Tajvana da prihvati pravo Kine da ima suverenitet nad otokom.

Kina i Tajvan su se razdvojili 1949 godine, poslije građanskog rata, a Peking taj otok i dalje smatra sastavnim dijelom "matice zemlje" i prijeti da će spriječiti svaki pokušaj proglašavanja njegove nezavisnosti.