Svijet
0

Kina i Tajvan postigli sporazum o razmjeni ureda

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tajvan i Kina dogovorili su se u četvrtak da prvi put u historiji međusobnih odnosa uspostave urede na teritorijama jedni drugih, u prvim zvaničnim razgovorima dviju strana u više od decenije, saopćio je zvaničnik iz jedne od delegacija.

Sporazum o uspostavi ureda, koji će koordinirati kontinuirane kontakte, postignut je tokom razgovora u četvrtak ujutro u Pekingu, saopćila je glasnogovornica Tajvanske fondacije za odnose preko Tajvanskog moreuza, govoreći pod uobičajenim uslovom da ostane anonimna. Ona je izjavila da će zvanična objava biti učinjena tokom dana, javio je AP.

Sporazum je postignut prvog dana sastanka između fondacije i njenih kolega iz matice, u prvim zvaničnim razgovorima dviju strana od 1999. godine.

Razgovori uglavnom imaju za cilj da finaliziraju sporazume o čarter-letovima i turizmu, kao i na gradnjii povjerenja između dugo zavađenih strana.

Tajvanska delegacija također planira da raspravlja o dodatnoj pomoći koju bi njena vlada mogla pružiti žrtvama kineskog zemljotresa. Predviđeno je da se razgovori nastave u petak u državnoj rezidenciji u zapadnom Pekingu.

Devetnaestočlani tajvanski tim predvodi Chiang Pin-kung, predsjedavajući Fondacije za odnose preko Tajvanskog moreuza, a u njemu su i dva ministra u vladi - najviše rangirani tajvanski zvaničnici koji su ikada učestvovali u bilateralnim razgovorima.

"Pregovori bi trebali položiti temelje za dugoročne miroljubive odnose između dvije strane", izjavio je Chiang dok su se razgovori otvarali.

Njegov kolega, Chen Yunlin, predsjednik kineske poluzvanične Asocijacije za odnose preko Tajvanskog moreuza, izjavio je da javnost na obje strane očekuje da razgovori stvore rezultate i promijene često ratobornu retoriku između dvije vlade.

"Da li će se odnosi preko moreuza poboljšati, to zavisi od toga mogu li se ovi pregovori odvijati bez problema", izjavio je Chen.