Ekonomski forum
0

Kina i Rusija potpisale ugovore vrijednosti 3,5 milijardi dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina i Rusija potpisale su u utorak prvu seriju sporazuma ukupne vrijednosti 3,5 milijardi dolara na ekonomskom forumu u Pekingu, objavio je ruski zamjenik premijera Aleksandar Zukov.

Ostali sporazumi trebalo bi da budu potpisani tokom dana između kineskog premijera Wena Jiabaa i ruskog Vladimira Putina, koji je u ponedjeljak navečer započeo trodnevnu posjetu svom azijskom susjedu, javio je AFP.

"Ukupno je u utorak ujutro parafirano oko četrdeset sporazuma, od kojih jedan od 500 miliona dolara između Vnesheconombank i Export-Import Bank od China i jedan i drugi u istom iznosu između ruske VTB bank i jedne kineske banke", kazao je zamjenik premijera.

Aleksandar Zukov nije dao nikave detalje u vezi ovih sporazuma, kazavši da je "to možda prvi put da se komercijalni sporazumi od tolikog značaja zaključuju u ovom iznosu između kineskih i ruskih firmi".

Prema agenciji Dow Jones Newswire, koja navodi dvije dotične ustanove, China Development Bank je prihvatila da odobri kredit od 500 milion dolara jednoj ruskoj banci.

"Cijeli niz međuvladinih sporazuma vrlo ozbiljnih bit će potpisano tokom dana", kazao je Zukov.