Zbog spornih ostrva
0

Kina i Japan nastavili rat riječima u sjedištu UN-a

SRNA
Yoshihiko Noda
Yoshihiko Noda
Rat riječima između Kine i Japana povodom spornih ostrva u Istočnom kineskom moru nastavljen je u sjedištu UN, a svjetska organizacija pozvala je obje strane da utiču na smirivanje situacije.

Kineski ministar spoljnih poslova Yang Jiechi rekao je za govornicom Generalne skupštine UN da je Japan ukrao ostrva, nakon što je japanski premijer Yoshihiko Noda dan ranije ustvrdio da je sporni arhipelag „nerazdvojivi dio japanske teritorije“.

"Potezi koje je preduzeo Japan su potpuno nelegalni i nevažeći. Oni nikako ne mogu da promijene istorijsku činjenicu da je Japan ukrao ostrvo Dijaoju i susjedna ostrva i činjenicu da Kina ima teritorijalni suverenitet nad njima“, rekao je kineski zvaničnik.

Američki državni sekretar Hilarry Clinton pozvala je obje strane da se angažuju u dijalogu i spuste loptu, rekle su diplomate u New Yorku, a prenio BBCi.

Teritorijalna prava na ostrva koja Japan naziva Senkaku polaže i Tajvan. Ovaj arhipelag, koji se nalazi južno od Okinave, a sjeverno od Tajvana, trenutno kontroliše Japan, koji je nedavno kupio pet ostrva od njihovih privatnih vlasnika.

Japanski premijer Noda rekao je ranije novinarima u UN da je situacija jasna i da ne može biti nikakvog kompromisa koji bi značio povlačenje Japana sa sadašnje pozicije.

Ministri spoljnih poslova Japana i Kine održali su ranije ove sedmice razgovore koji su opisani kao veoma teški

Spor između dvije zemlje izbio je u vrijeme kada se i u Japanu i Kini dešavaju važne političke promjene, što Tokiju i Pekingu otežava da ublaže sadašnje stavove.