Svijet
0

Kina gradi reaktor treće generacije, prvi u svijetu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina je počela izgradnju prve u svijetu atomske centrale s reaktorom treće generacije, a u srednjoročnoj perspektivi namjerava ih izgraditi ukupno šest.

Projekt vrijedan 5,88 milijardi dolara realizira se u istočnokineskoj pokrajini Jejiyang. Planirano je da se prvi energetski blok pusti u pogon 2013. godine, dok će drugi biti izgrađen do 2014., navodi list The Global Times.

U idućih deset godina Kina namjerava udvostručiti broj atomskih centrala. Trenutno je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta aktivno 11 nuklearki snage 9,1 miliona kilovata, što je svega 1,3 posto energetskih kapaciteta u toj zemlji.

Osnovni proizvođači struje u Kini su i dalje termoelektrane na ugljen, koje pokrivaju 84 posto potrošnje električne energije.

Kineske vlasti namjeravaju promijeniti stanje u elektroprivredi jer su termoelektrane na ugljen osnovni zagađivači životne sredine i najveći emiteri plinova s učinkom staklenika i drugih zagađujućih spojeva, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Planirano je da do 2020. godine nuklearke podmiruju pet posto potreba za strujom. Već ove godine u Kini počinje izgradnja atomskih centrala ukupne snage 8,4 miliona kilovata.

Atomski reaktor će se izgraditi i u provinciji Sechuan, nedavno pogođenoj najsnažnijim potresom u posljednjih 30 godina.

Vrijednost tog projekta je 3,7 milijardi dolara, a centrala snage do šest miliona kilovata bit će izgrađena nedaleko od sela Sanba. Stručnjaci tvrde da potres nije oštetio teren namijenjen izgradnji reaktora.