Svijet
0

Kina duboko zabrinuta zbog susreta McCaina s Dalaj-lamom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Peking je danas izrazio "duboku zabrinutost" zbog susreta američkog predsjedničkog kandidata Johna McCaine s tibetanskim vjerskim vođom Dalaj-lamom, ocjenjujući da je riječ o miješanju u unutrašnje stvari Kine.

McCain se susreo s Dalaj-lamom, koji je u egzilu od 1959. i koga Peking optužuje za separatizam i podsticanje nemira na Tibetu, prošlog petka u Coloradu i tom prilikom pozvao Kinu da oslobodi zatvorenike na Tibetu i oslobodi tibetanske zatvorenike i objavi podatke o ljudima koji su nestali tokom nedavnih nemira na Tibetu.

Dalaj-lama zahvalio je McCainu na brizi za Tibet, ali je naglasio da ne podržava njegovu predsjedničku kandidaturu. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je ponovilo stav da je pitanje Tibeta unutrašnja stvar Kine.

"Kina izražava duboku zabrinutost povodom izvještaja" o McCainovom sastanku s Dalaj-lamom, istaknuto je u saopćenju ministarstva.

"Protivimo se korištenju Dalaj-lame za miješanje u unutrašnje stvari Kine. To je naša jasna i trajna pozicija", navedeno je u saopćenju.

Iako je poslije martovskih nemira na Tibetu došlo do dva susreta kineskih vlasti sa Dalaj-laminim izaslanicima, zvanični Peking i dalje optužuje dobitnika Nobelove nagrade za mir da je stajao iza tog nasilja, da se bori za nezavisnost Tibeta i da je želio da ugrozi predstojeće Olimpijske igre u Pekingu, podsjećaju agencije.

Dalaj-lama je negirao takve tvrdnje, ističući da ne želi nezavisnost Tibeta, već samo njegovu autonomiju, i da podržava održavanje Olimpijskih igara u Kini.

Peking je prošle godine otkazao nekoliko susreta s visokim njemačkim zvaničnicima nakon što se Angela Merkel, kao prvi kancelar, sastala s Dalaj-lamom.